Yapay zeka 'makine' ler tarafından gösterilen zeka'dır doğal zeka ise insan zekası ve hayvan bilişi tarafından sergilenen bilinç ve duygusallık içerir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. "Güçlü" yapay zeka (ingilizce:artificial intelligence kelimelerinin ilk harfleri olan “AI” ile kısaltılır) genellikle yapay genel zeka (ingilizce: artificial general intelligence kelimelerinin kısaltılmışı olarak)(AGI) olarak etiketlenirken "doğal" zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zeka (ingilizce:artificial biyological intelligence) (ABI) olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları alanı "akıllı ajan lar" ın çalışması olarak tanımlar: çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, "yapay zeka" terimi genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği "öğrenme" ve "problem çözme" gibi "bilişsel" işlevleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.
Makineler gittikçe daha yetenekli hale geldikçe, "zeka" gerektirdiği düşünülen görevler genellikle AI etkisi olarak bilinen bir fenomen olan AI tanımından çıkarılır. Tesler'in Teoremindeki bir espri, "AI henüz yapılmamış şeydir" der. Örneğin, optik karakter tanıma AI olarak değerlendirilen şeylerin dışında tutulur, rutin teknoloji haline gelir.
Genellikle yapay zeka olarak sınıflandırılan modern makine yetenekleri satranç ve Go gibi stratejik oyun sistemlerinde , en üst düzeyde rekabet eden insan konuşmasını anlama ve poker, kendi kendine giden arabalar gibi kusurlu-bilgi oyunlarını içerik dağıtım ağı 'ndaki akıllı yönlendirmeyi ve askeri simülasyonları kapsar.
Yapay zekâ çalışmaları sıklıkla insanın düşünme yöntemlerini taklit eden yapay yöntemler geliştirmeye yöneliktir, ancak bununla sınırlı değildir. Öğrenebilen ve gelecekte insan zekâsından bağımsız gelişebilecek bir yapay zekâ kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır. Bu yönelim, insanın evreni ve doğayı anlama çabasında kendisine yardımcı olabilecek belki de kendisinden daha zeki, insan ötesi varlıklar meydana getirme düşünün bir ürünüdür. Bu düş, 1920'li yıllarda yazılan ve sonraları Isaac Asimov'u etkileyen modern bilimkurgu edebiyatının öncü yazarlarından Karel Čapek'in eserlerinde dışa vurmuştur. Karel Čapek, R.U.R adlı tiyatro oyununda yapay zekâya sahip robotlar ile insanlığın ortak toplumsal sorunlarını ele alarak 1920 yılında yapay zekânın insan aklından bağımsız gelişebileceğini öngörmüştür.
Bir Bakışta Yapay Zeka Tarihi
1666
Matematikçi ve filozof Gottfried Leibniz, Dissertatio de Arte Combinatoria adlı kitabını yayınlayarak, Ramon Llull’u insan düşüncesinin bir alfabe olarak önerilmesini ve tüm fikirlerin nispeten az sayıda basit kavramın kombinasyonlarından başka bir şey olmadığını öne sürdü.
1763
Thomas Bayes, olayların olasılığı hakkında akıl yürütmek için bir çerçeve geliştirir. Bayesian Inference, makine öğrenmede lider bir yaklaşım olacaktır.
1854
George Boole, mantıksal akıl yürütmenin, sistematik bir şekilde bir denklem sistemini çözme biçiminde gerçekleştirilebileceğini savundu.
1898
Nikola Tesla dünyanın ilk radyo kontrollü gemisinin bir tanıtımını yaptı. Tekne Tesla’nın tanımladığı gibi “ödünç bir akıl” ile donatıldı.
1921
Çek yazarı Karel Čapek, R.U.R. adlı oyunda “robot” kelimesini kullandı. (Rossum’un Evrensel Robotları). “Robot” kelimesi “robota” (iş) kelimesinden gelmektedir.
1929
Makoto Nishimura, Japonya’da üretilen ilk robot olan “Gakutensoku” tasarladı. Bu robotun yüz ifadesini değiştirebilir ve başını ve ellerini bir hava basıncı mekanizması ile hareket ettirebilirdi.
1950
Alan Turing, daha sonra “Turing Test” olarak adlandırılacak “Taklit Oyunu” önerdiği “Bilgisayar ve İstihbarat Makineleri” yayınladı.
1955
“Yapay zeka” terimi, John McCarthy (Dartmouth Koleji), Marvin Minsky (Harvard Üniversitesi), Nathaniel Rochester (IBM) ve Claude Shannon tarafından sunulan “2 month, 10 man study of artificial intelligence” çalışmasında kullanıldı. Bir yıl sonra, Temmuz ve Ağustos 1956’da gerçekleştirilen 2 atölye, genel olarak yeni bir alanın resmi doğum tarihi olarak kabul edilir.
1961
James Slagle, sembolik entegrasyon problemlerini çözen sezgisel bir program olan SAINT (Symbolic Automatic INTegrator) geliştirir.
1968
Terry Winograd, doğal bir bilgisayar dili anlayışı olan SHRDLU’yi geliştirdi.
1976
Bilgisayar bilimcisi Raj Reddy, IEEE’de sunduğu “Speech Recognition by Machine: A Review” ve Doğal Dil İşleme (NLP) ile ilgili ilk çalışmalarını ortaya koydu.
1988
Judea Pearl, “Akıllı Sistemlerde Olasılıksal Düşünceler” adlı makalesini yayınladı. 2011 yılında Turing Ödülünü alan bu çalışma sadece yapay zeka alanında değil, diğer birçok mühendislik ve doğa bilimleri dalında da önemli bir araç haline gelmiştir. Bu çalışma ile birlikte kompleks ağ sistemleri matematiksel olarak ifade edilir hale geldi.
1997
Deep Blue, dünya satranç şampiyonunu yenen ilk bilgisayar satranç oyunu programı oldu.
2009
Google ilk otonom araçları test etmeye başladı.
Commentaires